Behnam
“Mijn naam is Behnam en ik ben van Iran naar Nederland gevlucht vanwege mijn seksualiteit, vrijheid en veiligheid.. Wonend in een asielzoekerscentrum dacht ik eerst dat ik mijn identiteit kon ontdekken, maar in plaats daarvan werd ik uitgelachen, uitgescholden en gepest om mijn seksualiteit, maar ook omdat ik stil ben. Een aantal van de personen die me lastig vielen waren Iraans, wat het ironisch maakt. De meest mensen vluchten uit Iran vanwege de vervolging of onderdrukking jegens hun religie en niet vanwege hun seksualiteit. Ik vlucht van mijn land, hopend op een veiliger leven en dan beland ik alsnog in situatie. Ik probeerde het gesprek met ze aan te gaan, maar het was tevergeefs. Toen ik hulp vroeg aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), weigerde de andere bewoners mee te werken en was het enige dat het COA me vertelde om te doen, om niet meer naar de keuken te gaan en dat ze mij pas helpen als ik in elkaar wordt geslagen. Hierdoor begon ik mij te isoleren op mijn kamer.
Tijdens de procedure van de IND komt het vaak voor dat ze om meer documenten vragen van je thuisland, zoals een geboorte- certificaat, rijbewijs of militaire dienstkaart. Want zo kan je bewijzen wie je echt bent. Deze heb ik vier jaar geleden aan de IND gegeven, met de verwachting dat ik het terug zou krijgen. Toen ik na een jaar een positief bericht kreeg, vertelde de IND dat ze mijn documenten zijn kwijtgeraakt. Ik ging onmiddellijk naar de politie, daar zeiden ze dat mijn Nederlandse identiteitskaart voldoende was. Maar ik verloor hierdoor wel het vertrouwen in het systeem. Want als er nu wat met mijn ouders gebeurt, kan ik niet bewijzen dat ik hun zoon ben. Het was de enige connectie die ik nog met hun had. En dat is belangrijk voor mij. De IND vroeg wat ik liever wilde, “een Nederlandse burger worden of niet?”
Toen ik mijn eigen appartement kreeg durfde ik niet naar buiten te gaan, vanwege mijn trauma in het AZC. Ik heb een lange tijd een flinke cultuurshock ervaren in Nederland. De religieuze, culturele en communicatieve verschillen vind ik nog moeilijk om mee om te gaan, ook al heb ik mijn angsten best overwonnen. Ik isoleerde mijzelf daarom voor het nieuwe hoofdstuk in mijn leven, maar dat wilde ik helemaal niet. Ik had graag gewild dat er nog veel meer aandacht aan werd besteed, zodat ik beter kon omgaan met deze verschillen, zodat ik sneller had kunnen integreren in de Nederlandse samenleving.”